24.06.2019.

Tvrtka Hittner nastupila je na jednom od najpoznatijih događaja u segmentu šumarstva u Francuskoj u mjestu Les Gets. Navedeni događaj ili bolje rečeno natjecanje okuplja veliki broj profesionalaca i strastvenih šumskih stručnjaka iz cijele Francuske i susjednih zemalja (oko 30 000 posjetitelja).

Tvrtka Hittner ove je godine u suradnji sa svojim poslovnim partnerom, zastupnikom za Francusku – Groupe Bernard Maurice u sklopu već tradicionalnog i poznatog natjecanja Les Cognees demonstrirala rad svojeg najopremljenijeg zglobnog traktora EcoTrac 140 V, kojeg je francuski partner nazvao LATIL. Natjecanju je pristupilo 18 profesionalnih vozača velikog broja svjetskih proizvođača skiddera: CAMOX, HSM, TCI, CATERPILLAR, HITTNER i NOE.

Ovo natjecanje, jedinstveno u svijetu, uključivalo je 18 šumskih traktora (skiddera) kojima su upravljali iskusni vozači. Cilj natjecanja bio je u najkraćem mogućem vremenu proći obilježenom stazom (poligonom) s najmanjim brojem grešaka, a prilikom čega su traktori privlačili 5 kubika drveta. Također, prilikom prolaska poligonom traktorom i trupcima nije dozvoljeno dotaknuti ogradu, postavljene stupiće i prirodna stabla u šumi. Nadalje, mjerilo se vrijeme prolaska poligonom koji je bio pripremljen istovjetno teškim uvjetima u šumi. Za vrijeme prolaska poligonom zapaženo je kako Hittner skidder EcoTrac 140 V može konkurirati inozemnim proizvođačima, tj. snažnijim skidderima.

Zbog svoje manje težine, pokazalo se da je puno brži na velikim uzbrdicama na teškom terenu dok su robusniji i snažniji skidderi imali poteškoća (proklizavanje) i puno su sporije savladavali uspone, a neki su morali otpustiti pola tereta kako bi prošli predmetnu dionicu. Teren na kojem se odvijala demonstracija, tj. natjecanje, bio je blatnjav i raskopan. Velika količina kiše koja je pala prvi dan omogućila je da se natjecanje odvija u najtežim mogućim uvjetima, što je također pogodovalo Hittner skidderu koji se pokazao konkurentnijim spram većih i snažnijih inozemnih skiddera pošto je puno brže prolazio poligonom, dok su inozemni snažniji skidderi privlačili nešto veću težinu trupaca.

Treba naglasiti da je veliki broj stručnjaka i posjetitelja bio izrazito zadovoljan performansama, mogućnostima i rezultatima što je rezultiralo i prodajom Hittner skiddera EcoTrac 140 V kupcu iz Francuske.

povratak na "Vijesti"