24.11.2016.

15.11.2016. godine u 12:00 sati u Hadžićima, u krugu KJP Sarajevo šume d.o.o.,  Š.U. „Hadžići“ po završetku projekta „Nabavka sredstava i opreme za zaštitu šuma od požara na nepristupačnim i teškim terenima za protivpožarnu zaštitu“, održana je svečana primopredaja tri skiddera EcoTrac 120v zajedno sa vatrogasnim nadogradnjama. 

Projekt je realiziran u saradnji između Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo i KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo. Događaju su prisustvovati Ministar privrede Kantona Sarajevo gospodin Muharem Šabić, Ministar poljoprivrede, vodopriverde i šumarstva Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnje Bosne gospodin Salkan Merdžanić, zamjenik direktora firme „Hittner“ d.o.o. Bjelovar gospodin Dinko Turk, direktor ŠGD „Šume Središnje Bosne“ / ŠPD „Srednjobosanske šume“ gospodin Vildan Hajić, direktor Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo gospodin Samir Fazlić, direktor KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo gospodin Nermin Demirović kao i ostali gosti iz navedenih institucija i medija.

Nakon primopredaje, od strane inženjera firme Hittner održana je prezentacija i edukacija za rukovanje i održavanje strojeva djelatnicima Sarajevo šuma.

EcoTrac skidderi duže se vrijeme koriste u šumama Bosne i Hercegovine a vatrogasna nadogradnja inovativni je proizvod firme Hittner d.o.o. koji je razvijen kako bi stroj mogao u slučaju šumskih požara reagirati odmah na požarištu i na nepristupačnim terenima gdje klasična vatrogasna vozila nemaju pristupa.

Samo u Europi godišnje ima između 30.000 - 40.000 šumskih požara. Štete od požara kod zemalja u regiji su slijedeće: Srbija je u 2012. imala više od 500.000 € štete, Crna Gora oko 1 mil. €, Bosna i Hercegovina preko 5 mil.€, a prednjači Hrvatska sa prosječno opožarenih više od 15.000 ha šume godišnje i štetom koja se procjenjuje svake godine na više od 10 mil €. Indirektne štete od šumskih požara tri puta su veće od direktnih šteta, jer je šumi potrebno 70 godina da se obnovi poslije požara. 

Novo tehničko rješenje spoja radnog stroja (šumskog traktora) i vatrogasne nadogradnje omogućuje potpuno novi pristup navedenom problemu, gospodarstvu i zajednici u cjelini te donosi mnoge uštede.

 

Više o karakteristikama vatrogasne nadogradnje pogledajte na web stranici:

http://hittner.hr/sumski-traktori/hrvatska/vatrogasna-nadogradnja-za-traktor-ecotrac-120v

 

povratak na "Vijesti"